Gouden Penseel voor Hele verhalen voor een halve soldaat!!!

Hoewel hij al enige dagen thuis midden op keukentafel staat te glimmen, ben ik nog steeds helemaal beduusd door het winnen van het Gouden Penseel voor Hele verhalen voor een halve soldaat, van Benny Lindelauf, uitgegeven door Querido. Het Gouden Penseel werd uitgereikt op de Gouden Kinderboekenborrel afgelopen dinsdag. Hier werd ook de Gouden Griffel uitgereikt die naar Pieter Koolwijk ging, voor zijn boek Gozert (met illustraties van Linde Faas, uitgeverij Lemniscaat).

Thomas de Veen schreef in het NRC over Hele verhalen voor een halve soldaat: ‘Volbeda maakt geen geijkte kinderboekillustraties. Bij hem geen energieke composities of expressieve kleuren, zelfs bijna geen levende wezens. Zijn dertig uit ragfijne lijnen opgetrokken tekeningen voor Hele verhalen voor een halve soldaat zijn zacht aangezet en verstild, bedekt en aards van kleur en lijken vooral sfeer te willen scheppen. Er is een weids woestijnlandschap in grijstinten, een kloosterkapel volgebouwd met weelderige planten. En een reeks groezelige enveloppen, met priegeltekeningetjes in de marges. Het zijn tekeningen die vooral graag náást de tekst willen staan. In hun afkeer van bombast trekken ze de aandacht. Je moet wel met je neus bovenop de bladzijde gaan zitten om de minutieuze details te ontwaren waarin Volbeda uitblinkt

-> Een verslag van de avond is te lezen op de weblog van Ted van Lieshout.
-> Hier is een artikel te vinden over de twee winnende boeken (via NRC).

bovenstaande foto is van Jelmer de Haas