Nooitgedacht

Net terug van een korte vakantie met familie en surrogaatfamilie, in het welklinkende plaatsje ‘Nooitgedacht.’

De prullenbak voor het vakantiehuisje leek op een Tulp model. Een tijd terug zag ik een mooi fotoboek waarin een fotograaf deze prullenbak overal heeft gefotografeerd (maar ik kan in het schetsboekje de naam van de fotograaf niet vinden). Wat ik me meen te herinneren is dat het model geïntroduceerd werd tijdens de Wereldtentoonstelling in Brussel, in 1958. Die wereldtentoonstellingen zijn misschien in retrospectief nog leerzamer dan dat ze toen waren. Datering laat zich het beste zien in oud vooruitgangsdenken.
Naast de introductie van allerlei nieuwe producenten en modellen (softijs, prullenbakken) waren er bij de Expo58 verschillende koloniale paviljoens. Zo was er een paviljoen met een nagebouwd Congolees dorp. Een foto van deze mensentuin ging redelijk recent opnieuw het internet over. Waarschijnlijk omdat mensen vergeten zijn dat het tentoonstellen van niet-witte mensen als zogenaamde voorbeelden van ‘voorevoluties’ zo ontzettend recent nog gemeengoed was. Die tentoonstellingen waren een poel van racisme waar we nog maar zestig jaar uitgestapt zijn. De voeten zijn nog nat.

We bezochten de Hunebedden bij Borger en een stenentuin waar een wereld van steenjargon zich voor mij opende. Als toelichting bij het bordje ‘diabaasgabbro‘ stond er:’ diabaasgabbro is een gabbro die op een diabaas lijkt.’ De tuin lag vol met tweeglimmergranieten, gidsgesteente, prickgraniet en pyterlieten. Naast de Hunebedden lag een gereconstrueerd oerdorp waarin acteurs rondwandelden met bijlen. Acteurs. Zij wel.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s