Over knipjes.

Toen ik als 15-jarige heel veel online schietspellen speelde was er niets zo irritant als een ‘lag’. Een slechte verbinding waardoor tegenspelers opeens voor je neus stonden. De beweging die er daaraan vooraf ging was door de verbinding niet doorgekomen.

Toen ik acht was had ik een vriend met een stroboscoop. Hij verduisterde zijn kamer zo volledig mogelijk, zette de stroboscoop aan en liep met vaart op mij af terwijl hij steeds verschillende gezichtsuitdrukkingen aannam. Het voelt nu, in herinnering, als een niet-virtuele versie van een lag. Als je het volgens de bovenstaande afbeelding in frames zou opdelen , zouden bijvoorbeeld frame vier tot vijftien voor mijn oog zijn onttrokken. 

Ik zou zo graag een stripverhaal wilen maken over het stromen en het haperen van deze bewegingen en de illusie van stilstand maar strip is juist het medium waarin je de stilstand gebruikt en wisselend er voor kiest om alleen frame vier te gebruiken, of vier tot en met vijftien, zonder dat dit het ongebruikelijke suggereert. Ik zou een stripverhaal willen maken waarbij je zo opgesloten zit in de blik en de tijd van de kijker, dat ik zelfs de panels zwart maakt als iemand knippert. (Hoewel ik niet zeker weet of dat wat ik met gesloten ogen zie wel zwart is ) (De meest menseigen vorm van een stroboscoop. Gewoon meer knipperen.)

Het makkelijkste is om een beweging te gebruiken die zo groot of algemeen verwacht is dat zelfs in stilstaand beeld te merken is dat de beweging ongebruikelijk tot stilstand is gekomen. Een bal die meerdere frames in de lucht zweeft terwijl mensen er omheen lopen. Maar in een strip duidelijk maken dat iemand in slow motion beweegt terwijl de rest van de personages dat niet doet, lijkt me een lastige taak. 

Toen ik veel gamede maakte mijn ogen van bewegingen in de buitenwereld soms virtuele bewegingspatronen. Ik zag een keer een bus haperen. En toen dacht ik: ‘oh slechte internetverbinding hier.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s